Gorgonzola Legs

In de hoogtijdagen van de zelftape-cultuur en industriële noise ontstond in 1984 het IJmuidense experimentele muziekcollectief Gorgonzola Legs.

Kernleden Hessel Veldman, Jos van Duijne, Herman te Loo en Gert-Jan Prins namen drie cassettes op die uitkwamen via het Exart-label: Gorgonzola Legs (1984), Salmon Squeezing in Weird Weirs (1986) en Bunker (1986). Later verschenen ook nog Slimy Clupea Harengus (Lor Tapes, 1988) en Short Stories (Harsh Reality Music, 1989).

Live was het kwartet, soms met gastmusici, regelmatig te vinden in het toenmalige krakerscircuit. Daarnaast werden ze ook geboekt op gerenommeerde podia als het Patronaat, het Stedelijk Museum en het Bimhuis.

In 1988 verscheen de cd Piscatorial Debris, met de Japanse gastvocalist Masaki Oishi. Het album werd goed ontvangen in de internationale pers.

Vanaf de jaren 90 brak voor de band een lange radiostilte aan.

Een zomerse ontmoeting in 2022 bleek het begin van een geïnspireerde doorstart, een nieuwe fase in de geschiedenis van Gorgonzola Legs: industrial-noise-punk-psychedelica, gruizige soundscapes met vervreemdende lyriek en vrije improvisatie die de erfenis van de machine- en performancekunst van de jaren 80 weer in het heden plaatst.

Hessel Veldman: gitaar, effecten, synthesizers, elektronica

Jos van Duijne: gitaar, effecten

Herman te Loo: saxofoons, basklarinet, stem

Gert-Jan Prins: slagwerk, elektronica

Gorgonzola Legs, live in de Visserhallen, IJmuiden, december 2022 (foto: Kenneth Stamp)

Herman te Loo - muziek