Humph

Het kwartet Humph begon z'n bestaan in 2003 met het spelen van muziek van Thelonious Monk. De vier muzikanten benaderden, met hun verschillende muzikale achtergronden, de composities van de grote Amerikaan meer naar de geest dan naar de letter. Open, fris, dwars, en met veel gevoel voor humor en avontuur. Het zijn slechts een paar treffende kwalificaties, die overigens nog steeds van toepassing zijn.

Inmiddels heeft de groep z'n repertoire flink uitgebreid. Eerst begon men met het toevoegen van een paar composities van de Nederlandse componist Theo Loevendie. Daarna volgde ook repertoire van Dollar Brand (Abdullah Ibrahim), Roland Kirk, Steve Lacy, Misha Mengelberg en Michiel Braam. En sinds kort staan er ook eigen werkjes op de lessenaars, die dezelfde ingang bieden tot de wonderbare wereld der improvisatie. Want als ergens de kracht van Humph ligt, dan is het daar.

Vanuit die gedachte is de groep vier jaar geleden begonnen aan een serie concerten met gasten uit de jazz en geïmproviseerde muziek. Saxofonist Jan Willem van der Ham, trombonisten Wolter Wierbos en Joost Buis, trompettisten Eric Boeren en Angelo Verploegen, pianist Jurriaan Berger en tapdanseres Marije Nie deelden al eens het podium met het kwartet. Sinds kort timmert men ook aan de literaire weg, door een samenwerking met de dichters Hans Kuyper (ex-stadsdichter van Zaanstad) en Hans Kloos (ex-stadsdeeldichter van het Amsterdamse Westerpark).

In het kader van het NL Real Book (een mooie verzameling composities van Nederlandse jazzcomponisten, als tegenhanger van het eeuwige Amerikaanse Real Book) speelt Humph tegenwoordig vaak programma's met louter muziek van eigen bodem. Naast stukken van Mengelberg, Loevendie en Braam prijken daarbij ook composities van Paul van Kemenade en anonieme geuzenliederen op de speellijst.

In oktober 2013 bestond de groep tien jaar, en dat werd gevierd met een programma van Greatest Hits: veel Monk, Roland Kirk, Dollar Brand en Nederlanders. Onderstaande recensie uit Dagblad Zaanstreek brengt er verslag van uit.

In 2018 verliet de drummer van het eerste uur, Dirk van Leijden, na 15 jaar het kwartet. Humph heeft in George van Heeteringen een waardige opvolger voor hem gevonden. In juni 2019 kreeg de slagwerker zijn vuurdoop in het Zaanse filmtheater De Fabriek. Daar begeleidde Humph de geluidloze film De Zaanstreek uit 1927. Het bleek een groot succes, want de uitverkochte voorstelling werd een half jaar later in reprise genomen. Het publiek reageerde wederom uitgelaten enthousiast.

Met de nieuwe drummer zet Humph ook een nieuwe koers in, waarbij improvisaties en eigen composities een steeds grotere rol spelen.

Humph bestaat uit:
Ditmer Weertman - altsaxofoon, klarinet
Herman te Loo - sopraan-, alt- en tenorsaxofoon
Joop Slager - bas
George van Heeteringen - drums

Een recensie van het jubileumconcert in Dagblad Zaanstreek (14 oktober 2013)

Herman te Loo - muziek