Humph

Het kwartet Humph begon z'n bestaan in 2003 met het spelen van muziek van Thelonious Monk. De vier muzikanten benaderden, met hun verschillende muzikale achtergronden, de composities van de grote Amerikaan meer naar de geest dan naar de letter. Open, fris, dwars, en met veel gevoel voor humor en avontuur. Het zijn slechts een paar treffende kwalificaties, die overigens nog steeds van toepassing zijn.

Daarna breidde de groep z'n repertoire flink uit. Eerst begon men met het toevoegen van een paar composities van de Nederlandse componist Theo Loevendie. Daarna volgde ook repertoire van Dollar Brand (Abdullah Ibrahim), Roland Kirk, Steve Lacy, Misha Mengelberg, Paul van Kemenade en Michiel Braam. En langzamerhand kwamen er ook steeds meer eigen werkjes op de lessenaars, die dezelfde ingang bieden tot de wonderbare wereld der improvisatie. Want als ergens de kracht van Humph ligt, dan is het daar.

Vanuit die gedachte realiseerde het kwartet een serie concerten met gasten uit de jazz en geïmproviseerde muziek. Saxofonist Jan Willem van der Ham, trombonisten Wolter Wierbos en Joost Buis, trompettisten Eric Boeren en Angelo Verploegen, pianist Jurriaan Berger en tapdanseres Marije Nie deelden al eens het podium met het kwartet. En ook timmerde men aan de literaire weg, door samenwerkingen met de dichters Hans Kuyper (ex-stadsdichter van Zaanstad) en Hans Kloos (ex-stadsdeeldichter van het Amsterdamse Westerpark).

In oktober 2013 bestond de groep tien jaar, en dat heuglijke feit werd gevierd met een programma van Greatest Hits: veel Monk, Roland Kirk, Dollar Brand en Nederlanders. Onderstaande recensie uit Dagblad Zaanstreek (14 oktober 2013) brengt er verslag van uit.

In 2018 verliet de drummer van het eerste uur, Dirk van Leijden, na 15 jaar het kwartet. Humph heeft in George van Heeteringen een waardige opvolger voor hem gevonden. In juni 2019 kreeg de slagwerker zijn vuurdoop in het Zaanse filmtheater De Fabriek. Daar begeleidde Humph de geluidloze film De Zaanstreek uit 1927. Het bleek een groot succes, want de uitverkochte voorstelling werd een half jaar later in reprise genomen. Het publiek reageerde wederom uitgelaten enthousiast.

En nu is het 2023 en bestaat Humph twintig jaar. Hoog tijd om eens wat muziek vast te leggen. In de zomer trokken de mannen de studio in, en met technicus Ajay Saggar werden opnamen gemaakt van een negental eigen stukken. Op 22 oktober 2023 kon zo het debuutalbum Klankzand aan het publiek worden gepresenteerd in de Zaandamse Vermaning, onder auspiciën van Jazz Inverdan. Het album is fysiek én digitaal te koop via de Bandcamp-pagina van Humph. De eerste recensies (op de Belgische jazzsite Jazz'halo en op Jazzflits - zie hieronder) zijn inmiddels verschenen.

Humph bestaat uit:
Ditmer Weertman - altsaxofoon, klarinet
Herman te Loo - sopraan-, alt- en tenorsaxofoon, basklarinet
Joop Slager - bas
George van Heeteringen - drums

Herman te Loo - muziek